İnek sütü, protein, karbonhidrat yağ içeriği yanında iyi bir kalsiyum, A, B2, B6, B12 vitamin kaynağı olarak 6. aydan sonra karışık beslenen çocuklarda kullanılabilir. Temizlik (kaynatma ve saklama) koşulları, nerede saklandığı çok önemlidir. Ekonomik olması bebeğin iyi kaynaklı protein alması açısından önemlidir.
Eğer ilk 6 ayda annenin sütünün
yeterli olmadığı bebeğin hekimi tarafından tespit edilmişse; o zaman en uygun
besin anne sütüne uyarlanmış formül mamalardır. Formül mama ile beslenme
bebeğin ailesinin maddi durumu nedeniyle yapılamıyorsa ayına göre hazırlanmış
inek sütü verilebilir. Ancak inek sütüyle beslenme yapılırken aşağıdaki bir çok
konuya önem ve dikkat edilmelidir:
1-İlk ay inek sütü yarı
yarıya sulandırılmalıdır.(1 bardak süte, 1 bardak kaynatılmış su)
2- 2-3 aylarda ise 1/3
oranında sulandırılmalıdır (2 bardak süte 1 bardak su katılmalı )
3-Uygun şekilde
sulandırılmış süt, kabardıktan sonra 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılmalıdır.
4-Kaynatma işleminin son
birkaç dakikasında normal bir çay bardağının alabileceği her süte (yaklaşık 100
gr)1 tatlı kaşığı (yaklaşık 5 gr) silme şeker ve ayrıca bir çay kaşığı
zeytinyağı gibi bitkisel bir yağ eklenmelidir.
5-Ağzı açık bırakılan ve süratle soğutulmayan
sütlerde sporlu bakteriler hızla çoğalır. Bu nedenle soğutma buzdolabında veya
süt kabı ağzı iyice kapatılarak akan su altında hızla soğutulmalıdır.
6- Kaynatılan sütte oluşan
kaymakta ısıya dayanıklı bakteriler ve sporlar bulunabileceği için bebeklere
verilen sütün kaymağının alınmış olmasına dikkat edilmelidir.
7-İnek sütünde demir ve vitaminler
bebek için yetersiz olduğu için bebek beslenmesinde tek başına kullanıldığında
doktor önerisiyle 15-20. günlerden itibaren meyve suları ve tüm vitaminleri
içeren damla veya şuruplar verilmelidir. Ayrıca gerekirse hekim tarafından
demir ilacı eklenmelidir.
8- Ek besinlere başlama
zamanı anne sütü ya da ticari mama ile beslenen bebeklerden biraz daha erken
olabilir (muhakkak doktorunuza danışınız).
9-İnek sütü biberon ile
veriliyorsa biberonun temizliğine çok dikkat edilmelidir. Her beslenmeden önce
biberon ve emzik 10 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır.
10-İnek sütü ve diğer
mamalar oda ısısında birkaç saat kaldıktan sonra bozulduğu için bu gıdalar her
zaman taze hazırlanmalı, bekletilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder