Süt çocuğu beslenmesinde bazı sebzeler, çeşitli nedenlerle
kullanılmazlar. Bunlar; yer elması, şalgam, pancar, sarımsak, bamya, hıyar (salatalık)
gibi...Pişirme sırasında sebzelerin içindeki vitamin ve minerallerin kaybını en
aza indirmek için bazı önlemler almak gerekir:
·
Önce çok iyi yıkanır. Pişirilmeden hemen önce
doğranır.
·
Pişirilirken yetecek kadar az su konur ve suyu
atılmaz.
·
Olabileceğince kısa sürede pişirilir.
·
Pişirilirken su eklenmez.
·
Piştikten sonra çok bekletilmez.
Sebze Çorbası
En erken 3. aydan sonra başlanabilir. Modern çocuk
hekimliğinde anne sütü ile beslenen bebeklere 6. aydan sonra tavsiye
edilmektedir.
Hazırlanışı: Patates, ıspanak, havuç, kabak, taze fasulye
vb. sebzelerden en az iki tür, iyice
yıkanarak doğranır. 4 su bardağı su, bir tutam tuz, bir orta boy patates, iki
orta boy havuç ile 45-50 dakika kapalı bir kapta pişirilir. Tel süzgeçten, hiç
ezmeden geçirilerek suyu alınır. Buharlaşarak kaybolan suyun yerine su
eklenir.1 mama kaşığı irmik ve 1 çay kaşığı sıvı yağ ile 5 dakika kaynatılarak
çorba yapılır. Önce tattırılır, istemezse içine 1 kesme şeker eklenir. Yapay
beslenenlere bir öğün sebze çorbası olarak verilir. 3 gün sonra
sindirilebildiği anlaşılınca, yağsız ve et suyu ile hazırlanabilir. ”Et suyuna
sebze çorbası” olarak yedirilir. Sebze çorbalarında nitritlerin artmasına neden
olan ıspanak ve maydanozu vermemeyi tercih etmelisiniz.
Yayla Çorbası:
100-125 ml (1 çay bardağı) yoğurt; yarım su bardağı su,
yarım yemek kaşığı tarhana, 1 çay kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı un ile hazırlanır. Un yoğurtta ezilir. 1 yemek kaşığı
pirinç yıkanır ve su ile haşlanmaya bırakılır. Yoğurtta ezilmiş un ile
karıştırılır pişirilir ve indikten sonra sıvı yağ eklenir ve bebeğe verilir.
Mercimek Çorbası:
1 yemek kaşığı temiz mercimek, 1 su bardağı su, 1 çay
kaşığı sıvı yağ ile hazırlanır. Mercimek ayıklanıp yıkandıktan sonra
kaynatılmış suyun içine atılır. Kısık ateşte mercimek yumuşayıncaya kadar
pişirilir. Sıvı yağ eklenir ve ezilerek bebeğe yedirilir. İçine patates, havuç,
bulgur veya pirinç eklenebilir.
Sulu Sebze Püresi:
Sebze çorbası bebeğe alıştırıldıktan sonra veya 1 hafta
süreyle verilip bir sorunla karşılaşılmamışsa; sulu sebze püresine geçilir.
Sebze çorbası pişirilir gibi hazırlanır. Pişmiş olan patates, havuç ve diğer
sebzeler ezilerek püre durumuna getirilir. İçindeki lifler ayrılır. 1 mama
kaşığı irmikle tekrar pişirilir ve çorba kıvamına getirilir. 1 hafta süreyle
bir öğün olarak yedirilir.
Karışık Sebze Püresi:
Sebze çorbasına, ardından da sulu sebze püresine alışmış
olan süt çocuğuna bir öğün olarak verilebilir. 4 su bardağı su veya et suyu,
bir tutam tuz, 2 havuç, 1 patates, 1 mama kaşığı pirinç pişirilir. Her gün
mevsimlik sebzelerden biri eklenir. Tel süzgeçten veya ezme makinesinden geçirilerek
elde edilen karışım, 1 mama kaşığı irmik konarak yeniden 5 dakika pişirilir. Su
ya da et suyu ile süt çocuğunun alabileceği kıvamda sulandırarak bir öğün
verilir. Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından 1 mama
kaşığı koyarak yedirmek yararlı olur.
Yemek Suyu:
Anne sütü alan bebeklerde 7-8. aylarda, tamamen yapay
beslenen bebeklerde ise 4 aylıktan itibaren yemek suyunun yağsız tarafından
tattırabilirsiniz. Sindirildiği anlaşılınca ekmek içi ile birlikte yedirilir. Kızartılmış
ekmeğin içi daha uygundur. Evde pişen sebze yemeklerine bir soyulmuş patates ya
da havuç atarak pişirilir.Yağsız tarafından alınan suyunda sebzeler ezilerek
suluca yedirilir.
Havuç Çorbası:
Bir su bardağı suya 1 yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç,
bir tutam tuz eklenerek 45 dakika pişirilir. Ezilip süzgeçten geçirilerek
pişirilir. Üzerine bir mama kaşığı tereyağı eklenebilir.
Havuç Suyu:
Havuçlar iyice temizlendikten sonra, temiz bir turp rendesinde
(cam rende olması tercih edilir) rendelenir ya da makineden geçirilir. Temiz
bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkartılır. Bir çay bardağına yarım “küçük
boy küp şeker”konabilir. Anne sütü alan bebeklerde 4-6 aylarda, yapay beslenen
bebeklerde 2,5 aydan başlanarak içirilebilir. İshalli çocuklarda şekersiz
olarak verilmesi tavsiye edilir.
Domates Suyu:
Domateslerin kabuklarının kolayca soyulması için 1 dakika
kadar kaynar suda tutulan domatesler; ezilerek önce tel süzgeçten geçirilir. Tülbent
içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu çıkarılır. Anne sütü alan
bebeklerde 6 aydan sonra, yapay beslenen bebeklerde 3 aylıktan başlanarak
içirilebilir.
Patates Püresi:
Bir orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur, ezilir. 2-3
dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam
sütle 150 ml ye tamamlanır. Çocuk tatlı seviyorsa %5 şeker ya da meyve suyu
eklenebilir. Yapay beslenen süt çocuklarına 3-4 aylıkta, anne sütü alan
bebeklerde 6-7. aylarda verilir.
Yoğurt:
Bebeklere doğal olarak başlanacak ilk besinin yoğurt
olmasının bir çok yararı vardır. Yoğurt barsakta bağışıklık sistemini uyararak
ishali önler veya süresini kısaltır. Bazı
bakterilere karşı ürettiği laktobasillus türü bakterilerle antibiyotik özelliği
gösterir. Ayrıca bebeklerde alerji riskini azaltmakta ve sindirimi
kolaylaştırıcı özellik göstermektedir.
Bebeğinize vereceğiniz yoğurdu evinizde yapınız.
Yoğurt Yapılışı: Süt kaynatıldıktan sonra soğutulur
ve ılıklaştırılır. Eli yakmayacak şekilde ılık süte 1 litre için 1 kaşık yoğurt
eklenir ve karıştırılır. Üzeri örtülerek 4-6 saat beklenir. Oluşan yoğurt 1 gün
bekletilerek bebeğe verilir. Yoğurt içine tatlandırıcı olarak pekmez veya reçel
verilebilir.
Muhallebi:
Genellikle 6. aydan sonra başlanır. Kıvamı akıcı ve az
tatlı olmalıdır.
Muhallebi Yapılışı: 100-125 ml (bir çay bardağı )
süt, bir çay kaşığı pirinç unu, bir çay kaşığı şeker hazırlanır. Öncelikle
pirinç unu sütle biraz ezilir. Kalan sütle beraber tencereye konur ve
karıştırılır ve hafif ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın
şeker ilave edilir ve ılık olarak çocuğa yedirilir.
Meyve Suyu ve Meyve Püresi:
Bebekler için başlangıçta en uygun olan meyveler elma,
portakal , mandalina şeftali, kayısı ve havuçtur.
Meyve Suyu Hazırlanması: Meyve yıkanır, kabuğu
soyulur. Katı meyve suyu sıkma aleti ile veya limon sıkacağında suyu sıkılır.
Meyve püresi ve ezmesi hazırlanırken cam rende kullanılmalıdır. Meyve suyu
ve püresi hazırlandıktan sonra taze olarak bekletilmeden verilmelidir. Kalanı
sonra verilmek için saklanmaz.
Muzlu Süt:
100 ml süte çeyrek muz robotta çekilerek hazırlanır. Mama
ile de yapılabilir.
Kıymalı Makarna:
9. aydan itibaren, haşlanmış makarnanın üzerine kıymalı
sos hazırlanıp verilebilir.
Karaciğer:
10. aydan itibaren 7-10 günde bir koyun, kuzu veya dana
karaciğeri az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır veya zarı çıkarılarak
ızgarada pişirilebilir. Rendelenir ve bebeğin pürelerine ilave edilerek
verilir.
Bitkisel Çaylar:
Tamamen doğal bitki özlerinden hazırlanmış kimyon,
papatya, rezene ve karışık bitkisel çaylar bebeklerin gaz sancılarını
giderebilir ve sıvı ihtiyacını karşılayabilir. Beslenme sonrasında ya da
aralarında, bebeğin beslenmesine engel olmayacak şekilde, istenilen sıklık ve
miktarlarda verilebilir. Doğumdan itibaren her yaş grubunda verilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder