Anne sütü 6. aydan itibaren
bebeklerin besinsel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamaktadır. Sağlıklı
büyüme gelişme için bebeğin beslenmesi sağlıklı ek besinlerle olanaklıdır. Altıncı
aydan itibaren bebeklerin enerji, protein, vitamin, mineral (çinko, demir, B
grubu vitaminleri gibi) ihtiyacı farklılaşır ve daha güçlü besinleri sindirebilecek
mide bağırsak sistemine kavuşurlar. Altıncı ay ve sonrasında yumuşak püre
kıvamında sulu besinler ile bebeğin kaşıkla beslenmesi yutma işlevinin gelişiminin
göstergesidir. Bu dönemde iki elle kavrama, destekle oturma ve baş denetimi
gelişmiş olmalıdır.
Bu dönemde annelerin en çok yakındıkları konu
iştahsızlıktır. Büyüme hızındaki farklılıklar, sık geçirilen enfeksiyonlar,
yetersiz beslenme (çinko, demir ve mineral yetersizliği) öğün öncesi bebeğe
verilen meyve suyu, bisküvi, şekerleme gibi besinler ve anne yoksunluğu neden
olarak gösterilebilir.
Bebeğinize ek besinleri başlarken
öncelikle onun aç olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğin aç olması yeni besini
kabullenmesini hızlandırır. 6.aydan sonra ilk başlanacak besinler; yoğurt,
kaşık sebze çorbası ya da maması, meyve püresi ve pirinç unlu muhallebi
olmalıdır. İlk başlanacak besinin “yoğurt” olmasının birçok yararı vardır.
Yoğurt: Bağışıklık
sistemini uyararak (sekretuvarIgA) ishal olmasını engeller ve süresini
kısaltabilir. Ayrıca yoğurt; barsakta laktobasillus türü bakterilerin
çoğalmasını sağlayarak birçok ishal yapan mikroba karşı antibiyotik gibi işlev
gösterebilir.
Yumurta: Biyolojik yararı
yüksek örnek bir besindir. Yumurtada proteinin yanında, A vitamini, lesitin,
kolin ve doymamış yağ asitleri olan ve iyi huylu HDL kolesterolü yüksek bir
besindir ve çocuklara başlangıç ek besini olarak pişmiş küçük parçalar halinde
(pişmiş yumurta sarısının dörtte biri) sarısı verilebilir. İlerleyen aylarda
bebeğin alışına göre azar azar artırarak 7-8. aylarda yumurta beyazı da
verilebilir.
Et Grubu: Besinler
protein, fosfor, B vitaminleri, demir, çinko, magnezyum açısından
zengindir. Kırmızı etler %9-40 oranında doymuş yağ ve kolesterol içerirken
beyaz etler daha çok doymamış yağlar ve küçük kolesterollüdür. Kırmızı etler
iyi demir kaynakları olup motor gelişme, dil algılama, okul başarısı,
psikolojik durum, fiziksel aktivite için gerekli demirin iyi kaynağıdır. Ek
besin olarak 6-7. aylarda sebze çorbaları içinde et, küçük parçalar ezilerek
başlanmalıdır. Kırmızı et, hindi, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve
yeşil sebzeler, pekmez demir eksikliğini önleyici besinlerdir.
Kuru Baklagiller: Bitkisel
kaynaklı, protein karbonhidrat ve
minerallerden zengin az yağ içeren barsak pasajını düzenleyen besin
gruplarıdır. 8-9. aylarda kuru baklagiller ezme şeklinde ve çorbalar içerisinde
verilmelidir. Tahıllar kompleks karbonhidrat, protein, B vitamini, zengin posa
içeriği olan ve yağ içeriği düşük besinlerdir. 7-8. aylarda çorbalarla
verilebilir.
Taze Sebze ve Meyveler: A
vitamini (Katoren ) ve C vitamini açısından zengin, folat içeriği yüksek,
demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum kaynaklarıdır. Farklı sebze ve meyveler
farklı besin öğelerinden zengindir. Bebek beslenmesinde vitamin C besinlerin
biyoyararlılığını artırır, demir emilimini ve sağladıkları diğer katkılar
nedeniyle günlük 50-100 mg’lık gereksinim vardır ve taze olarak bebeğe her
beslenmeden sonra azar azar verilmelidir. Günlük taze olarak tüketilmelidirler.
Elma, şeftali, muz ve armut püresi ara öğünlerde verilebilir.
Sebze ve meyve püresi
hazırlanırken, her yeni gıda püreye teker teker katılmalıdır. Yeni eklenen gıda
birkaç gün üst üste verildikten sonra diğer bir gıda eklenebilir. Bebeğin kakasında
kan ve balgamlı değişiklikler olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böylelikle
mamaya katılan her maddenin alerji yapıp yapmadığı, yapıyorsa bebeğe
verilmemesi gerektiği anlaşılır.
Yağlar: Enerji sağlayan
yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin işlevlerini artıran besleyici oranı
yüksek besinlerdir. Karışık beslenmeye geçildiğinde sebze çorbalarına azar azar
artırılarak eklenmelidir.
Şeker: Reçeller
karbonhidrat içeriği yüksek besinlerdir. Pekmez ise karbonhidrat, demir ve
potasyum kaynağıdır. 6. aydan itibaren bebeğe verilebilir.
6. aydan itibaren yukarıda
sayılanlara ilave olarak beyaz peynir, ekmek, bisküvi verilebilir.
8-9. aydan sonra ise aile
sofrasındaki besinler koyu şehriye çorbası verilebilir.
Çok şekerli ve fazla baharatlı
besinler, olgunlaşmamış meyveler, kahve, siyah çay, salam, yağlı balık
konserveleri ilk bir yaş içerisinde verilmemelidir.
Bal: Bal Clostridium botulinum adlı bir mikrobun sporlarını (tohum gibi bir
şey) içerebilir ve 12 ayın altındaki bebeklerde ciddi bir sağlık sorununa
(botulism) neden olabilir. Bu sorunun neden sadece 12 ay altındaki bebekleri
etkilediği bilinmiyor. Ancak botulism geçiren bebekler eğer tedavi edilmezse
hızla ölür ya da tedavi imkanı olsa bile çok uzun süre tedavi gerekir. Nadir
bir durum olmasına rağmen bir yaş altındaki bebeklere bal verilmesi önerilmez. Bir
yaş üstü bebeklerde ve çocuklarda ise bal güvenle besine eklenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder