13 Ağustos 2015 Perşembe

GEÇİCİ SİNOVİT


Eş Anlamları
Toksik sinovit, irritabl (huzursuz) kalça
Nedir?
Kalça ekleminde bilinmeyen nedenle sıvı birikiminin olduğu ve hiçbir hasar bırakmadan kendiliğinden iyileştiği bir hastalıktır.. Kalçanın geçici sinoviti çocuklarda en sık görülen artrit olup; aniden başlar ve aniden kaybolur ve uzun süreli soruna yol açmaz. Bu nedenle geçici sinovit olarak adlandırılır.
Tipik olarak viral infeksiyonlardan sonra oluşur ve vücudun virusa verdiği savunma cevabına bağlı olabilir. Birçok virus buna neden olabilir.
Ne kadar sıktır?
Çocukluk çağında en sık rastlanan kalça ağrısı nedenidir. 3-10 yas arası çocukların %2-3’ünü etkiler. Erkeklerde daha sık görülür (1 kıza 3-4 erkek).
Başlıca belirtileri nelerdir?
Kalça ağrısı ve topallamadır. Kalça ağrısı, genelde ani başlayan, kasıkta, uyluk üst bölgesinde ya da dize yansıyan ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. En sık rastlanan tablo çocuğun uyandığında topallaması ya da yürümeyi reddetmesidir. Genellikle eklemde ateş, kızarık ve şişlik yoktur. Çok küçük çocuklarda gece ağlama dışında herhangi bir belirti olmayabilir, ancak özenli bir muayede biraz aksadığı saptanabilir. Geçici sinovitli hastaların yaklaşık yarısında yakın zamanda geçirilmiş bir üst solunum yolu infeksiyonu öyküsü vardır. Genellikle ateş yoktur veya hafifçe yüksektir.
Geçici sinovit bulaşıcı mıdır?
Hayır. Ancak toksik sinovite neden olan viral infeksiyonlar çoğunlukla bulaşıcıdır.
Geçici sinovit ne kadar sürer?
Geçici sinovit genellikle bir kaç günde tamamen düzelir.
Nasıl tanı konur?
Fizik muayenede kısıtlı ve ağrılı kalça hareketi ile birlikte topallama vardır. Olguların %5’inde her iki kalça da tutulur. Kan testleri ve röntgen filmleri normaldir.
Tedavi nasıl yapılır?
Tedavinin temeli ağrının derecesi ile orantılı istirahattır. Steroid anti inflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltmada yararlıdır. Çok ağır ataklarda bacak sabitleştirilir. 
Sonuç
Çocukların %99’undan fazlasında tam iyileşme ile sonuçlanır. Yeni geçici sinovit atakların gelişmesi nadir değildir, fakat genelde daha hafiftir ve daha kısa sürer.
Geçici sinovitten nasıl korunulur?

Genellikle geçici sinovit önlenemez, ancak hastalığı tetikleyen viral infeksiyonlardan kaçınılması hastalık gelişimini engelleyebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder