13 Ağustos 2015 Perşembe

BÜYÜME AĞRISI NEDİR?


Büyüme ağrısı terimi tehlikeli olmayan kol bacak ağrılarını ifade eder. Bu tür ağrılar çoğunlukla 3-12 yaşlarında oluşur ve çocuklarda en sık görülen kol ve bacak ağrısı nedenidir. Çocukların %10-35 i en azından bir kez bu ağrıdan muzdarip olur. Hem kızlarda hem de erkeklerde oluşur.
Büyüme ağrısının belirtileri nelerdir?
Büyüme ağrısı en çok bacaklarda (uyluk, baldır) olur, ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Ağrı günün ilerleyen saatlerinde ve geceleri ortaya çıkar ve sıklıkla çocuğu uykudan uyandırır. Ancak çocuk sabah tamamen normaldir ve ağrı veya eklem katılığı yoktur. Anne baba sıklıkla ağrının ne zaman olacağını tahmin ettiklerini söylerler. Ağrı sıklıkla yoğun fiziksel aktivite sonrası veya çocuk yorgun ve hırçın olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Ağrı sıklıkla 10-30 dak arasında sürer, süre ancak dakikalar ve saatler arasında olabilir. Ağrının şiddeti hafiften çok şiddetliye kadar değişebilir. Büyüme ağrıları aralıklıdır ve günler aylar süren ağrısız dönemlerle birliktedir. Bazı çocuklarda ağrı gündüzleri de olur.
Büyüme ağrısı tanısı nasıl konur?
Büyüme ağrısı tanısı konulmadan önce diğer muhtemel ağrı nedenlerinin dışlanması gerekir. Tipik belirtileri ve muayene bulguları normal olan çocuklarda tanı konur.  Bu ağrıların hemen her zaman vücudun iki yanında olduğunun ve sabah kaybolduğunun vurgulanması önemlidir. Eğer çocukta vücudun tek tarafı ağrıyorsa, sabah ağrı veya eklem katılığı,  ateş, topallama, döküntü, iştah azalması, güçsüzlük, yorgunluk, davranış değişikliği varsa, ağrı bir yaralanma sonucu olmuşsa diğer nedenler araştırılmalıdır. Bazı çocuklarda diğer tanıların dışlanması için laboratuar testleri veya radyolojik görüntüleme yapılması gerekebilir.
Bu ağrılar büyüme ile ilişkili midir?
Bu ağrılar çocuğun büyümesinin en hızlı olduğu zamanlarda olmadığından büyüme ile ilişkili değildir. Bu ad 1930-1940 yıllarında konulmuş olup; bu yaşlarda kemik büyümesinin tendon büyümesinden daha hızlı olduğu düşünülerek ağrı buna bağlanmıştır. Bugün biz bunun doğru olmadığını biliyoruz.
Büyüme ağrılarının nedeni nedir?
Büyüme ağrılarının nedenini bilmiyoruz, ancak bazı teoriler vardır. Bu ağrılardan muzdarip çocukların büyük kısmında düz tabanlıkla birlikte aşırı esneklik söz konusudur. Yine büyüme ağrısı olan bazı çocuklarda ağrı eşiği düşüktür ve baş ve karın ağrılarından yakınabilirler. Bir çalışmada büyüme ağrısı olan çocuklarda kemik dayanıklılığının normal topluma göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla fiziksel aktivitenin fazla olduğu günlerde olan ağrı çocuğun bacaklarını aşırı kullanmasına bağlı olabilir.

Tedavisi nasıldır?
Tedaviye başlanmadan önce hekimin ve anne babanın ağrının ciddi bir nedeni olmadığından emin olması gerekir. Ağrılı dönemlerde ağrıyan kısımlara masaj, sıcak uygulama ve/veya hafif ağrı kesiciler ağrıyı yatıştırabilir. Çok sık ağrısı olan, özellikle geceleri ağrıyla uyanan çocuklarda uzun etkili bir ağrı kesicinin akşam tek doz verilmesi ağrıyı önleyecek veya azaltacaktır. Düz tabanlık sorunu olan çocuklarda ise ortopedik ayakkabı kullanılması yararlı olabilir.
Çocuk büyüdükçe ne olur?
Büyüme ağrıları herhangi ciddi bir hastalıkla birlikte değildir ve geç çocukluk döneminde kendiliğinden düzelir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder