13 Ağustos 2015 Perşembe

BÖLGESEL İDİOPATİK KAS-İSKELET AĞRI SENDROMU (REFLEKS SEMPATETİK DİSTROFİ)


Sıklıkla deri değişikliklerinin eşlik ettiği nedeni bilinmeyen aşırı derecede şiddetli kol veya bacak ağrısı ile giden bir durumdur. 
Nedeni nedir?
Refleks sempatetik distrofi (RSD) bir bölgesel şiddetli ağrı durumudur. Bu sendrom 19. yüzyıldan beri bilinmektedir. RSD kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1 olarak da bilinir. RSD de hasta travma, infeksiyon, burkulma, duygusal stres ve cerrahi gibi stresli bir olay yaşar. Daha sonra vücudun sinir sistemi ağrı sinyallerine neden olan bir tepki verir ve beyine sürekli sinyaller gönderir. Beyin bu sinyalleri ağrının devam ettiği şeklinde algılar. Çoğu hastada kollar veya bacaklar ağrır, ancak vücudun herhangi bir parçasında da olabilir.
Ne kadar sıktır?
Sıklığı üzerine güvenilir bir veri yoktur. Ne var ki ergenlerde (ortalama başlangıç yaşı 12 civarında) ve kızlarda daha sık olduğu bilinmektedir.
Esas belirtiler nelerdir?
Genellikle tedavilere yanıt vermeyen ve zaman içinde artan, uzun süreli ve çok şiddetli kol veya bacak ağrısı hikayesi vardır. Sıklıkla etkilenen kol ve bacağın kullanılamaması ile sonuçlanır. Allodinia denen çoğu insanda ağrısız olan duyuların (hafif dokunma) bu hastalarda şiddetli ağrıyla sonuçlanması durumu söz konusudur.
Bu yakınmaların birlikteliği hasta çocuklarda günlük aktivitelerde sorun yaratır ve genellikle çok fazla okul devamsızlığına neden olur. Çocukların bazılarında zamanla deri rengi (soluk ve mor alaca görünüm), ısısı (genellikle düşük) ve terlemesinde değişiklikler oluşur. Bazen çocuk kol ya da bacağını uygunsuz bir postürde tutarak hareket ettirmeyi ret eder ve zamanla o bölgede kullanmamaya bağlı hareket kısıtlılıkları ortaya çıkabilir.
Tanı nasıl konur?
Birkaç yıl öncesine kadar bu sendromlar değişik isimlerle adlandırılıyorsa da, günümüzde çoğunun kaynağının bilinmediği ve tedavilerinin aynı olduğu göz önünde bulundurularak aynı şemsiye altına konmuş ve bölgesel kas-iskelet ağrı sendromları adını almışlardır. Hastalığın tanısı için bir dizi kriter kullanılmaktadır:
·         Ağrıyı başlatan bilinen bir olayın varlığı 
·         Cilde hafif dokunmayla şiddetli ağrı veya sürekli ağrı
·         Hasta bölgelerde şişme, kan akımı değişiklikleri veya renk değişiklikleri gibi bulguların olması
·         Ağrı ve hareketsizliğin aşikar bir nedeninin olmaması
·         Aşikar bir sinir bozukluğunun olmaması
Tanı kliniktir ve ağrının özelliklerine (şiddetli, uzun süreli, aktivite kısıtlayan, tedaviye yanıtsız, allodinia varlığı) ve fizik muayeneye dayalıdır. Şikayetlerin ve klinik bulguların ortak sonuçları oldukça karakteristiktir. Tanı genelde diğer hastalıkların dışlanması ile konur ve zaten çoğu zaman hasta çocuk romatoloğuna gelene kadar ayırıcı tanı yapılmış olur. Laboratuar bulguları normaldir.
Tedavi nasıl yapılır?
En çok işe yarayan yaklaşım bir fizyoterapist gözetiminde kademeli fiziksel egzersiz tedavi programının başlatılmasıdır. Psikoterapi de yararlı olabilir. Tedavi hem çocuk, hem aile, hem de tedavi eden ekip açısından sabır gerektirir. Hastalığın neden olduğu stres yüzünden genellikle psikolojik müdahale gereklidir. Kesin sonuçları olmaksızın pek çok değişik tedavi seçeneği tek başına ya da birlikte önerilmiştir.
Sonuç
Bu hastalık, çocuklarda yetişkinlere göre daha iyi sonuçlanır. Hemen hemen tüm çocuklar sonunda iyileşir.
Günlük yaşam
Çocuk düzenli olarak okula giderek ve yaşıtlarıyla ilişki kurarak normal aktivite düzeyine erişmek için cesaretlendirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder