13 Ağustos 2015 Perşembe

BEBEK NEDEN AĞLAR?


Ağlama, çoğu zaman bebeğin derdini çevresine tek anlatma yoludur. Ağlayan bir bebek kötü, yaramaz veya disiplinsiz olarak değerlendirilmeden önce bebeğin ağlamasına neden olan gereksinimlerin araştırılması gerekir.
Bebekler Neden Ağlar?
Ağlamaya neden olan sorunu ortaya çıkarabilmek için öncelikle ağlamanın şeklini ve ne zaman başladığını bilmek gerekir.
Açlık
Açlık ağlamaya neden olan en önemli nedenlerdendir. Bu nedenle ağlıyorsa sabırsız bebeğin hemen beslenmesi sağlanmalıdır. Çoğu kez ağlama, annenin sütünün yetersiz olduğunu düşünüp, gereksiz yere ek besine başlamasına neden olur. Bir bebek ayda ortalama 600-1000 gr alıyorsa anne sütü yeterlidir, bu durumda ağlamanın başka bir nedene bağlı olduğu düşünülmelidir. Ek besinler, genelde bebeğin ağlamasını azaltmaz ve bazen ağlamayı artırabilir.
Bebek 2 haftalık, 6 haftalık ve 3 aylık dolaylarındayken büyüme hızlandığı için bu dönemlerde bir kaç gün aç gözükebilir ve daha sık beslenmek isteyebilir. Bu dönemlerde daha sık emzirilmesi gerekir.
Kirli alt bezi
Bebeğin cildi çok hassastır, uzun süre altının kirli veya ıslak kalması tahrişe neden olur ve bebeği rahatsız eder. İster kumaş, ister hazır bez kullanılsın, bebeğin altı sık kontrol edilmeli, bezi ıslak veya kirli ise değiştirilmelidir.
Sıcak veya Soğuk
Bebekler için fazla sıcak ve soğuk rahatsız edicidir. Bebeğin bulunduğu oda içi uygun ısı 18 - 22 derecedir. Bebekler ortam ısısına uygun giydirilmelidir. Bu ısıda bir fanila, bir pamuklu tulum ve yelek yeterli olacaktır. Uyurken üzerine bir ince battaniye veya yorgan örtülmesi yeterlidir.
Terkedilmişlik duygusu
Bebek başlangıçtan beri az uyuyan bir bebek olabilir ve ağlama adetini terkedilmişlik duygusu içinde geliştirmiş olabilir. Bunu ortadan kaldırmak için bebek bir kaç hafta anababanın odasına alınabilir. Herhangi bir oyuncak yanında bırakılarak, bebeğin bu alışık olduğu oyuncağı görerek rahatlaması ve uyuması sağlanabilir. Bebekler gece boyunca sık sık gözlerini açar, el ve kollarını hareket ettirirler, bebeğin yanına gidilmesine gerek yoktur, yataktan kalkarken çıkan gürültü bebeği uyandırabilir. Bebekleri gün boyunca çok uyuyan anneler, gündüz uykularını azaltıp gece uykusunu düzene sokabilirler.


Sevgi ve şefkat ihtiyacı
Bebekler kendileri ile ilgilenen kişiden sevgi ve fiziksel temas bekler, dokunulmaktan, kucağa alınmaktan, masajdan ve konuşulmaktan keyif alırlar. Bebeğin özellikle sol tarafta taşınması, bebeğin annenin veya babanın kalp seslerini dinleyerek rahatlamasını sağlayacaktır. Hiç bir neden gösterilemeyen durumlarda ağlayan bebeğe bir losyon veya yağla yumuşak masaj ve ardından ılık bir banyo yapılması bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Karın ağrısı
Annelerin yediği yiyecekler bazen bebeğin huzursuz olmasına neden olur. Bebekler annelerin yediği inek sütü, yumurta, soya ve fıstık gibi yiyeceklerin içerdiği proteine alerjik olabilirler. Bebeklerde ilk emzirme öncesi bir iki kez süt formülleri ile beslenme bile inek sütü alerjisi gelişmesine yol açabilmektedir. Ayrıca kafein, çay ve kolalar süte geçerek bebeği rahatsız eder.
Anne sigara içiyorsa ya da başkaları annenin yanında sigara içiyorsa bu da bebeğin daha çok ağlamasına neden olabilmektedir. Çay ve kahveyi azaltmak, sigarayı emzirmeden önce ya da emzirme sırasında içmemek bebeğin rahatsız olmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Gaz Sancısı
Bazı bebekler günün belli zamanlarında, özellikle akşamları sürekli ağlar. Tıpkı karın ağrısı varmış gibi, ayaklarını kendine çeker, emecekmiş gibi hareket eder ama onu rahatlatmak çok zordur. Bu şekilde ağlayan bebeklerin ya bağırsakları çok çalışır ya da gazı vardır, ama nedeni kesin değildir. Buna "kolik" denir. Kolik bebekler için ilaç önerilmemektedir, bazen bu ilaçlar bebek için zararlı da olabilmektedir. Kolik ağlamaları bebek 4-5 aylık olduğunda azalacaktır. Koliği olan bir bebeği rahatlatmanın en iyi yolu onu kucakta tutmak, hafif hareketlerle ve yumuşak bir basınçla karnını okşamaktır. Bazen ılık banyo da bebeğin ağrısını hafifletmekte yardımcı olmaktadır.
  • Yenidoğan bebeği ağlamadığı zaman bile en az 3 saat kucakta gezdirmek şiddetli ağlama ve sancıyı azaltacaktır.
  • Bebeğe yardımcı olması için anne dinlenmiş ve sakin olmalıdır. Uykusuzluk ve yorgunluğun önlenmesi için, yakınlardan yardım istenmelidir.
  • Bir bebek sürekli ağlamaya başlarsa, özellikle de daha önce hiç böyle ağlamamışsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Akut orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda ağlamanın hastalığın ilk bulgusu olabileceğinin de akılda tutulması gerekir.
Bebeklerin ağlama nedenleri:
·         Rahatsızlık (bebeğin pis olması, çok sıcak veya soğuk ortam)
·         Yorgunluk (çok fazla ziyaretçi)
·         Hastalık ya da ağrı (ağlamanın şeklinin değişmesi)
·         Açlık (yeterli süt alamama, büyümenin hızlanması)
·         Annenin yedikleri (her türlü yemek, bazen de inek sütü)
·         Annenin alışkanlıkları ve aldığı ilaçlar ( kafein, sigara,ilaçlar)
·         Gaz sancısı
·         Fazla ilgi gereksinimi olan bebekler

Bebeği rahatlatma yöntemleri:

  • Bebekler ağlarken genellikle başlarını geriye atarlar ve bacaklarını kasarlar. Bebeğinizi C şeklinde biraz öne eğik pozisyonda kucağınızda tutmanız bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bebeğinizi sakinleştirmek için değişik tutma yolları vardır.
  • Pamuklu bir beze sarmak veya kundaklamak bebeğinizi sakinleştirebilir ve uzun süre uyumasını sağlayabilir.
  • Emzik bazı bebekleri sakinleştirir, fakat bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız anne sütü ile beslenme tam düzene girinceye kadar emzik vermeyiniz.
  • Yapmanız gereken başka işler varsa bebeğinizi kanguru yöntemiyle kucağında taşımanız bebeğiniz için büyük bir konfor ve rahatlık sağlayacaktır.
  • Hafif müzik, ritmik sesler veya devamlı makine sesi (örneğin çamaşır makinesinin oluşturduğu gürültü gibi) bazı bebekleri sakinleştirir. Ancak bebeğin yanına saç kurutma makinesi gibi elektrikli cihazları koymayınız. Bu cihazların yaydığı elektromanyetik dalgalar bebeğiniz için zararlı olabilir.
  • Bazı bebekler bebek arabası ile yapılan yürüyüşler ile sakinleşir. Bu etkinlik sizin de egzersiz yapmanızı sağlar. Bebeğinizi bebek arabası içinde uyurken kesinlikle yalnız bırakmayınız.
  • Bazı bebekler yalnızca araba ile dolaştırılmakla sakinleşir. Bu ideal bir yol olmamakla birlikte, eğer yorgun değil ve bebeğinizin ağlaması ile panik olmamışsanız bebeğinizi arabanızla bir süre dolaştırabilirsiniz.
Kendi sarsıcı duygularınızı sakinleştiriniz
Bebeğiniz özellikle çok ağlıyorsa bazen ona sabırlı davaranamazsınız. Kendinizi çaresiz, sinirli, başarısız ve kederli hissedebilirsiniz. Bu duygular gerçektir ve göz ardı edilemez.
·         Bebeğinizin ağlamasını engelleyemediği ve sizi etkilemeye çalışmadığını kendinize hatırlatın. Bebeğiniz şımarık değildir ve ona yardım etmeniz onu şımartmaz.
·         Yanınızda bir başkası varsa bir süre bebeğinizi ona verebilirsiniz.
·         Eğer tek başına iseniz kızgın olduğunuzda bir şekilde kısa bir mola verebilirsiniz. Bebeğinizi güvenli bir yere koyduktan sonra dışarı çıkabilir ve birkaç derin nefes alabilirsiniz. Biraz sakinleşince tekrar bebeğinizin yanına dönebilirsiniz.
·         Sizin bakımınıza muhtaç olan bir bebeğiniz olduğunda kendinize de bakmanız önemlidir. Zaman zaman yardım almanız ve kendinize zaman ayırmanız sizin ve bebeğiniz için iyi olacaktır.

·         Durum giderek kötüleşiyor ve sık sık ağlamaklı oluyor ve kendinizi kederli hissediyorsanız doktorunuzdan veya çocuk gelişim uzmanından yardım alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder