23 Ağustos 2017 Çarşamba

Mavi ışık çocuğunuzun daha az uyumasına neden oluyor


Akıllı telefon ve tabletlere olan bağımlılığımız çocuklarımıza da bulaştı. Her gün daha fazla çocuk bu cihazları düzenli olarak kullanır oldu. Londra Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre bu cihazlar çocukların uykusunu olumsuz etkiliyor.  
Mobil cihazlardan yayılan mavi ışığın uykusuzluğa neden olduğu biliniyor. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar bu etkiye  çok daha fazla duyarlı. Araştırmacılar bir saat dokunmatik ekran maruziyetinin gece uykusunu 15 dakika azalttığını buldular. 
Çalışma 3 yaşından küçük çocuğu olan 700 den fazla anne-baba ile yapıldı. Ebeveynler elektronik cihazlar ile olan davranış ve alışkanlıkları bildirdiler. Ebeveynlerin %75 i çocuklarının (6 ay-3 yaş) her gün akıllı telefon veya tablet kullandığını söyledi.  6-11 aylık çocuklarda kullanım oranları %51 iken 25-36 aylarda %92 idi. Ayrıca çocukların uyku alışkanlıklarını da rapor ettiler. Böylece araştırmacılar dokunmatik ekran zamanı ile potansiyel uyku bozukluğu arasındaki ilişkiyi değerlendirme imkanı buldular. 
Çalışma sonuçları dokunmatik ekranların olası uyku bozuklukları ile bağlantılı olabileceğini işaret etmektedir. Uyku özellikle yaşamın ilk birkaç yılında bilişsel gelişim için çok önemlidir. Dolayısıyla bu bulgular önemli sonuçlar içermektedir. Bu kadar uykusuz kalma  8 saat uyuyan erişkinler için sorun olmayabilir, ancak uykunun her dakikası önemli olan küçük çocuklarının gelişimini etkileyebilir. 
Bununla birlikte mobil cihazları etkileşimli olarak kullanan küçük çocukların motor becerileri daha çabuk gelişmektedir. Aynı araştırmacılar daha önce yaptıkları başka bir çalışmada seyretmek yerine ekranı kullanmanın çocuğun ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğunu buldular. 
Bu bilgiler ışığında anne-babaların çocuklarının dokunmatik ekran ve diğer mavi ışık yayan cihazları ( televizyon dahil) kullanmalarını sınırlandırması önemlidir. Özellikle yatma saatine yakın mavi ışık maruziyeti en aza indirilmelidir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder