İşte diyetinize dahil edebileceğiniz sekiz en sağlıklı
üzümsü meyve
1.
Yaban mersini: Yaban mersini çok
önemli K vitamini kaynağı olan gözde bir üzümsü meyvedir. Bir kase (148 g)
yaban mersininin besin içeriği şöyledir:
Lif:3.6 gram
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %24
K vitamini: Önerilen
günlük alımın %36
Manganez: Önerilen
günlük alımın %25
Yaban mersini antosiyanin olarak adlandırılan antioksidan polifenoller
de içerir. Yaban mersini içindeki antosiyaninler oksidatif stresi azaltabilir,
böylece hem sağlıklı kişilerde hem de hastalık için yüksek riske sahip
kişilerde kalp hastalığı riskini düşürebilir. Ayrıca yaban mersini kandaki kötü
LDL kolesterol düzeyini azaltarak, kalp krizi riskini azaltarak ve atar damar
işlevlerini iyileştirerek de kalp sağlığına yararlı etkiler sağlar.
Yaban mersini diyabet riskini de azaltabilir.
Çalışmalar yaban mersininin insülin duyarlılığını arttırdığını ve tip 2 diyabet
riskini %26 kadar azalttığını göstermiştir. Büyük bir gözlemsel çalışma yaban
mersini yiyen kişilerin yaşla olan bilişsel fonksiyonlardaki azalmayı
yavaşlattığını göstermiştir. Bunun anlamı beynin yaş alma sırasında sağlıklı
kalması demektir. Bununla birlikte yaban mersininin beyin sağlığındaki tam
rolünü göstermek için daha fazla araştırmaya gerek vardır.
2.
Ahududu/Frambuaz: Ahududu tatlılarda
sıkça kullanılır ve çok iyi bir lif kaynağıdır. Bir kase (123 gram) ahududunun
besin içeriği şöyledir:
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %54
K vitamini: Önerilen
günlük alımın %12
Manganez: Önerilen
günlük alımın %41
Ahududu oksidatif stresi
azaltmaya yardımcı olan ellagitannin olarak adlandırılan antioksidan
polifenoller de içerir. Bir çalışma diğer üzümsü meyveler ile birlikte içecek
olarak tüketildiğinde ahududunun bisikletçilerde egzersiz ile oluşan oksidatif
stresi azalttığını göstermiştir. Ahududu
doygunluk hissi veren hormon olan leptin düzeylerini de arttırmaktadır.
Birçok farklı ahududu tipi vardır.
Siyah ahududuların sağlığa çok sayıda yararı olduğu gösterilmiştir. Siyah
ahududu özellikle kalp sağlığı için çok iyidir. Çalışmalar siyah ahududunun kan
basıncı ve kan kolesterol düzeyi gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini
iyileştirdiğini göstermiştir. Bir
çalışma siyah ahududu tüketiminin metabolik sendromu (obezite, insülin direnci,
kan yağlarında yükseklik) olan kişilerde iltihabi durumu azalttığını
göstermiştir. Ancak bu çalışmalar çok küçük olup; siyah ahududunun yararlarını
doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
3.
Goji beri (kurt
üzümü): Goji beri Çin’e özgü bir üzümsü meyve olup; geleneksel tıpta
kullanılmaktadır. Son zamanlarda Batı dünyasında da gözde olmuştur. 28 gram
kurutulmuş goji berinin besinsel içeriği şöyledir:
Lif: 2.2 gram
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %9
A vitamini: Önerilen
günlük alımın %50
Bakır: Önerilen
günlük alımın %28
Goji beri yüksek miktarlarda A vitamini
ve zeaksantin içerir. Bunların her ikisi de göz sağlığı için önemlidir. Bir
çalışma günde 14 gram goji beri yiyen 150 yaşlı insanın yaşlanmaya bağlı göz sağlığında
azalmayı önlediğini göstermiştir. Diğer üzümsü meyveler gibi goji beri de
antioksidan polifenoller içerir. Ayrıca metabolizmayı arttırıcı etkiye de sahiptir.
4. Çilek: Çilek en çok
tüketilen üzümsü meyvedir ve C
vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Bir kase (152 gram) çileğin besin içeriği şöyledir:
Lif: 3 gram
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %150
Manganez: Önerilen
günlük alımın %29
Çilek kalp sağlığı için iyidir. Her
hafta üç porsiyon çilek ve yaban mersini yiyen 93.000 kadında kalp krizi riskinin
%30 azaldığı gösterilmiştir. Ayrıca çilek tüketimi kan kolesterol, trigliserid
düzeylerini ve oksidatif stresi azaltarak da kalp hastalığı için riskleri azaltmaktadır.
Çilek kanda bazı iltihap cevabı oluşturan maddeleri de azaltarak iltihap karşıtı
etkiler de gösterir. Ayrıca kan şekeri kontrolüne yardımcı olur ve tip 2
diyabet riskini azalttığı gösterilmiştir.
5.
Bilberi (Kırmızı ayı
üzümü): Bilberiler yaban mersinine çok benzer ve sıkça yaban mersini ile karıştırılırlar.
Bilberi Avrupa’ya özgü iken, yaban mersini Kuzey Amerika’ya özgüdür. 100 gram
bilberinin besin içeriği şöyledir:
Lif: 4.9 gram
C vitamini: Önerilen günlük alımın %24
Birçok çalışma iltihabi durumları
azaltmada bilberinin etkin olduğunu göstermiştir. Bilberi tüketimi ya da
bilberi suyu içilmesi kalp hastalığı riski olan ve metabolik sendromu olan
kişilerde iltihabi durumu azaltmaktadır. Kilo vermeye ve kan şekeri kontrolüne
de yardımcı olmaktadır. Bilberi iyi HDL kolesterolü arttırıcı, kötü LDL
kolesterolü azaltıcı özelliği de sahiptir.
6.
Acai Beri (Açaği
çileği): Acai beri Brezilya Amazon bölgesine özgü acai palmiye ağacı üzerinde
yetişir. Antioksidan içerikleri nedeniyle gözde sağlık gıda takviyesi olmuştur.
100 gram acai berinin besin içeriği şöyledir:
Lif: 2 gram
A vitamini: Önerilen günlük alımın %15
Ancak acai beri genellikle
kurutulmuş veya dondurulmuş olarak tüketilir. Bu durum besin içeriğini
etkileyebilir. Acai beri en iyi antioksidan polifenol kaynaklarından biridir. Meyve
suyu ya da püre şeklinde tüketildiğinde kan antioksidan düzeylerini arttırıp,
oksidatif stres ilişkili kimyasalları azaltabilmektedir. Ayrıca bir ay boyunca
günde 200 gram acai beri tüketen şişman erişkin kişilerde kan şekeri, insülin
ve kolesterol düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu etkiler atletlerde de
gösterilmiştir. Altı hafta boyunca 100 ml acai beri suyu tüketimi kan
kolesterol düzeylerinin düşmesini ve egzersiz sonrası oksidatif stresin
azalmasını sağlamıştır ki bu kas hasarının önlenmesinde önemlidir. Kan
kolesterol düzeyini düşürücü etkileri de vardır. Ayrıca acai içindeki
antioksidanlar ağrıyı azaltıcı özelliği de sahiptir. Osteoartritli kişiler 12
hafta süreyle 120 ml acai suyu tükettiklerinde ağrının azaldığı ve günlük
yaşamın iyileştiği bir çalışmada gösterilmiştir.
7.
Kranberi (kızılcık
benzeri bir meyve): Kranberi ekşi tadı olan çok sağlıklı bir meyvedir. Nadiren
çiğ olarak yenir. Bunun yerine daha çok suyu tüketilir. Bir kase (110 gram) çiğ
kranberinin besin içeriği şöyledir:
Lif: 5.1 gram
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %24
Manganez: Önerilen
günlük alımın %20
Birçok diğer beriler gibi
kranberi de antioksidan polifenoller içerir. Ancak bu antioksidanların çoğu
meyveyi saran zardadır. Dolaysıyla kranberi suyu birçok polifenolü içermez. Kranberinin
en iyi bilinen sağlık etkisi idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmasıdır. Kranberideki
bazı kimyasallar mesane ve idrar kanalı duvarına en sık idrar yolu enfeksiyon
nedeni olan E.coli bakterisinin yapışmasını engeller. Kranberi suyu içilmesi ya
da kranberi takviyesi alınmasının idrar yolu infeksiyonu riskini azalttığına
dair çok sayıda çalışma vardır. Kranberi suyu diğer enfeksiyonların riskini de
azaltabilmektedir. H.pilori mide ülseri ve kanserine neden olabilen bir
bakteridir. Kranberinin H.pilorinin mide duvarına yapışmasını önlediğine dair
yine çok sayıda çalışma vardır. Kranberi suyunun kalp sağlığına değişik
etkileri de olmaktadır. Kolesterolü, kan basıncını, oksidatif stresi ve
arterlerdeki sertleşmeyi azalttığı bulunmuştur. Ancak kranberi suyunun şeker
ilavesi olmadan içilmesi önemlidir.
8.
Üzüm: Üzüm tüm çiğ meyve
veya meyve suyu, şarap, kurutulmuş veya sirke olarak çok yaygın tüketilir. Bir
kase (151 gram) tüm çiğ üzümün besin içeriği şöyledir:
Lif:1.4 hram
C vitamini: Önerilen
günlük alımın %27
K vitamini: Önerilen
günlük alımın %28
Üzüm zarı ve tohumları mükemmel
antioksidan polifenoller kaynağıdır. Üzüm çekirdeği polifenol ekstreleri hem
kan basıncını hem de kalp hızını düşürmektedir. Büyük bir gözlemsel çalışma haftada
üç kez yaş ya da kuru üzüm yenmesinin tip 2 diyabet riskini %12 azalttığını
buldu. Bir başka çalışmada kolesterolü yüksek kişilerde sekiz hafta günde 500
gram üzüm tüketiminin kan kolesterol düzeyini ve oksidatif stresi azalttığı
bulunmuştur. Son olarak üzüm suyu beyin sağlığı için de yararlıdır. On iki
hafta her gün 355 ml üzüm suyu içen 25 kadının hafıza ve araba sürüş
performansı daha iyi olmuştur.
Sonuç olarak;
Üzümsü meyveler yiyebileceğiniz
en sağlıklı gıdalar arasındadır. Kalorileri düşük, ancak lif, C vitamini ve
antioksidan içeriği yüksektir. Çoğu üzümsü meyvenin kalp sağlığına faydaları
kanıtlanmıştır. Bunlar arasında kan basıncı ve kolesterolü düşürmeleri ve
oksidatif stresi azaltmaları sayılabilir. Şekerli atıştırmalara alternatif
olarak yenildiklerinde tip 2 diyabet riskinin azalmasına yardımcı olurlar.
Kaynaklar
- BMJ 2013; 28(347)f5001.doi:10.113/bmj.f5001
- Ann Neurol 2012; 72(1):135-143
- Eur J Appl Physiol 2005; 95(5-6):543-549
- Nutrition 2016; 32/4):461-467
- Am J Ther 2016; 23(1):e86-91
- Optom Vis Sci 2011; 88(2):257-262
- Circulation 2013;127:188-196
- Mol Nutr Food Res 2012; 56(10):1501-1510
- Eur J Nutr 2010; 49(6):345-355
- Nutr J 2011; 10:45
- Biol Sport 2015;32(2):161-168
- J Med Food 2011; 14:702-711
- BMJ 2013 28;347:f5001. doi: 10.1136/bmj.f5001.
- Food Funct 2015;6(6):1992-8.
- Am J Clin Nutr 2016;103(3):775-83
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder